Ostvarite svoju kreativnost

Kako ostvariti svoju kreativnost?

Svatko od nas je nadaren za nešto. Pod darom podrazumijevam ono što “samo od sebe izlazi” iz nas ili što nam ide od ruke. Nije potrebno da nas netko nagovara ili opominje da to trebamo raditi. To je ono što nas je zanimalo i veselilo oduvijek. Možda smo se u nekoj fazi života za to zainteresirali i vjerojatno se pitali: “Kako mi to prije nije palo na pamet?”. Crtanje, pjevanje, plesanje, sviranje glazbenog insturmenta, programiranje, pisanje, učenje stranog jezika, izrada ukrasa, vrtlarenje i bezbroj drugih aktivnosti.

Kao djevojčica, pored igre s lutkama, često sam se igrala u djedovoj radionici gdje je bilo svačega. Police je ispunjavalo mnošvo vijaka, čavala, limova, daščica, čekića, čak i škrip i koješta drugo iz arsenala potrebnog da bi netko bio sam svoj majstor. Ne mogu objasniti zašto mi je lupanje čekićem u djedovoj radionici bilo zanimljivo. Kasnije, kao odrasla, uživala sam praviti male police i male ormariće. Koristeći slobodno vrijeme, rad je trajao tjednima. Moji bližnji su se čudili i pitali zašto jednostavno ne kupim policu. Ali, kupljena polica je nešto drugo. Uradak nije bio profesionalan, ali me je silno veselio. Moja polica je jednako poslužila svojoj svrsti i ja sam na nju bila silno ponosna. Ovdje je bitno da me nitko nije učio praviti spomenute predmete.

No, malo ljudi se bavi svojim interesima. Uglavnom radimo ono što “moramo”, a hobiji su negdje pri dnu liste prioriteta.
Kako to popraviti?

Uglavnom se izgovaramo da nemamo vremena ili da nemamo dovoljno vremena. U ovom slučaju treba primjeniti englesku uzrečicu: “Make time!” Za one koji ne znaju englestki, slobodni prijevod bi bio: “Stvori vrijeme!”.

Pa, kako da stvorimo vrijeme?

Ako nemate sat dva vremena u danu ili tjednu (to je već zabrinjavajuće), onda u pravom trenutku otmite za sebe 5 minuta. Jednostavno napišite nekoliko riječi, nekoliko ideja, nekoliko nota, zasadite jednu biljku, odsvirajte ili otpjevajte nešto, makar bilo i “falš”, … Kada to “sitno” napravite, vratite se onoj aktivnosti koju “morate” nastaviti.
Dakle, sljedeći put kada dobijete inspiraciju za svoju omiljenu aktivnost, jednostavno to napravite. Ostavite sve (osim ako negdje nešto gori ili je život u pitanju)! U 5 minuta nećete napraviti sve, ali taj mali korak je puno veći nego što izgleda. Iza toga krećete sve većim koracima. Nakon “ispunjenih” 5 minuta, vratit ćete se na svoje “moranje” energizirani.

Gore napisano primjenjivo je i na poslu. Dok radite jedan posao ili zadatak, može vam na pamet pasti neka dobra ideja u vezi s drugim poslom. Tu ideju odmah zapišite ili napravite nešto kratko što s tim ima veze. Iza toga nastavite s poslom koji ste započeli. Za privatne ideje na poslu iskorstite pauzu za kavu, cigaretu, gablec… što god vam je na raspolaganju.

Neću vam reći: “Pokušajte!
Negdje sam naišla na misao (parafraziram): Kad kažeš: “pokušat ću”, to znači da si već odustao.
Prema tome, nemojte pokušati. Jednostavno napravite, izađite, uzmite u ruke olovku ili kist ili vrtlarske grabljice ili instrument ili …! Počnite već čitati tu knjigu, odvažite se i idite na tečaj plesanja ili otplešite nekoliko koraka dok kuhate ili perete automobil ili usisavate sobu…!

Možda će vam sve napisano izgledati poznato i dosadno. Ali, koliko vas je napravilo upravo to što sam gore napisala? Razmislite i budite iskreni prema sebi.

Sada slijedi feng shui dodatak.

Kada nakupimo dovoljno malih “koraka” i kada dođe vrijeme za veći kreativni iskorak, to je dobro izvesti u dobar osobni datum (numerologija). Ako radimo nešto izvan kuće, tada je dobro znati kada nam je određeni smjer povoljan (smjerologija).

Evo, baš dok ovo pišem imam inspiraciju da se na nekoliko minuta pozabavim sa svojom miljenicom mačkom. Onda nastavljam s pisanjem.

Sad il’ nikad! Ako čekamo “kasnije” ili “samo dok još ovo napravim”, to “kasnije” često nikad ne dolazi.
Uživajte u svojim hobijima! Sada!

Zanima Vas više? Pošaljite upit.