Feng shui uređenje doma

Kako vam feng shui može pomoći?

Feng shui pomaže u svim fazama uređenja postojećeg i novog stambenog prostora, bez obzira da li se radi o kući ili stanu. Također, pomaže i prilikom gradnje kuće.

Suština feng shuija je uređenje naše životne i radne okoline tako da bude usklađena s nama samima i s prirodnom okolinom. Ako toga sklada nema, nastaju poremećaji u životima ljudi. Ako nešto nije u redu s vašim zdravljem, financijama, međuljudskim odnosima na poslu, odnosima u obitelji ili imate druge probleme koje ne biste trebali imati, vjerojatno je jedan od uzroka način kako je uređen vaš stambeni ili radni prostor i okolina. U takvim slučajevima je dobro obratiti se feng shui savjetniku. Najčešće ljudi posežu za neuobičajenim rješenjima kada krenu problemi i kada uvriježeni načini rješavanja ne pomažu. Naravno, u prednosti su oni koji prvo potraže feng shui savjetnika kada planiraju uređenje stana,  kako bi preduhitrili probleme. Isto se odnosi na uređenje eksterijera, npr. uređenje dvorišta odnosno uređenje okućnice. Uređenje malih stanova će ići po istim pravilima kao i uređenje velikih, naravno, uz potrebne prilagodbe.

Sastavni dio feng shuija je i uklanjanje nereda i suvišnih stvari. Čak neki moderni psiholozi savjetuju da, ako ste ljuti i nervozni i ne znate što ćete sa sobom u kriznim situacijama, pospremite sobu ili barem ladicu u ormaru. Feng shui će reći da pospremanjem ladice u ormaru dovodite u red jedan dio sebe, pa vam je onda lakše. Naravno, samo pospremanje jedne sobe ili jedne ladice neće riješiti sve. U toj priči ipak trebate znati što radite. Ako predmet koji vam se ne sviđa izbacite iz svoje sobe i stavite u drugu sobu, zapravo ste problem samo premjestili, ali ga niste riješili. Možete početi s čitanjem mnogobrojne literature o feng shuiju i tražiti odgovore na taj način. Ili, jednostavno, obratite se feng shui savjetniku za pomoć.

Često u časopisima o uređenju interijera možete naći razna primamljiva rješenja za uređenje dnevnog boravka ili dječje sobe ili kuhinje i t.d., ali to ne znači da su sva ta riješenja dobra za vas i vaše ukućane. To vrijedi i za uređenje poslovnog prostora. Možda će neko od rješenja odgovarati baš vama, ali možda tu nešto nedostaje ili ima viška. Feng shui može pomoći da to provjerite. Ovakvoj provjeri podložni su i klasični i moderni interijeri.

Feng shui uređenje doma ili poslovnog prostora treba uslijediti tek nakon feng shui analize.

Feng shui analiza

Prije bilo kakvog većeg zahvata u postojećem stambenom ili poslovnom prostoru, prije preseljenja u drugi prostor, prije kupovine ili gradnje nove nekretnine, poželjno je provjeriti što o tome kaže feng shui. Svaki stan ili poslovni prostor, svaka kuća i svaka zgrada imaju svoje specifične odlike koje vama možda odgovaraju, a možda i ne. Također je dobro provjeriti je li namjera o gradnji na određenoj parceli povoljna za vas i vaše bližnje. Sve su to situacije u kojima feng shui analiza može pomoći.

U idealnom slučaju, najbolji početak primjene feng shuija  stambenog ili poslovnog prostora je savjetovanje o izboru pogodne parcele za gradnju i pogodnog vremena kupnje. Zatim slijedi izbor najboje pozicije i orijentacije kuće/ zgrade na parceli, najboljeg rasporeda prostorija i ostale analize prema potrebi i dogovoru. U feng shuiju, osim analize prostora, važnu ulogu ima izbor povoljnog vremena za kupnju i preseljenje  (smjerologija).

Prilikom kupovine gotovog stana ili poslovnog prostora, najboje je ako možete birati između više opcija te izabrati najbolju,  Pri tome su fažni faktori lokacija u gradu, smještaj u ulici, pozicija u zgradi i raspored prostorija. Recimo da su to “hardverski” faktori. “Softverski” dio je usklađenost vas i vaše obitelji s novim prostorom.  To vrijedi i u slučaju ako birate mjesto gdje ćete biti samo podstanar. Ako feng shui uključite od samog početka, možete izbjeći cijeli niz problema. Naravno, smjerologija vrijedi i ovdje.

Kada uređujete postojeći stambeni ili poslovni prostor, potrebno je odabrati prave boje, materijale, oblik i raspored namjšeštaja i drugo. Također, ako imate ideju o prenamjeni prostorija, potrebno je napraviti pravi izbor. Uređenje treba biti usklađeno s vama i drugima koji žive ili rade u tome prostoru. Promjene koje su isključivo funkcionalne ili ih radite prema tome što vam se sviđa, mogu imati nedostatke koji nisu očiti. Najčešće uređujemo upravo na taj način, što može biti dobro za nas kao osobe. No, to ne znači da je to u skladu sa stambenim prostorom i tada nastaju problemi. Možda smo jedan problem uklonili, ali smo stvorili drugi. Feng shui analiza služi tome da takve situacije izbjegnete.

Svaka feng shui analiza, bilo interijera, bilo eksterijera, započinje obilaskom kuće/ stana/ poslovnog prostora, okućnice, okoliša zgrade ili građevinske čestice (ako će gradnja tek uslijediti). Kako god bilo, feng shui savjetnik mora doći i pregledati prostor za koji radi analizu. Doživljaj mjesta i prostora ne može dočarati ni najboja fotografija niti najbolji video.

I još nešto: svaki stambeni i radni prostor prije uređenja treba pregledati pouzdani radiestezist radi provjere ima li  prirodnih i/ ili tehničkih štetnih zračenja.  Mjesto na kojem spavate, radite, kuhate ili boravite duže iz bilo kojih drugih razloga, mora biti slobodno od loših zračenja. Za ostalo će se pobrinuti feng shui savjetnik.

Također, prije useljenja i povremeno u domu u kojem živite, poželjno je napraviti takozvano energetsko čišćenje prostora. Takvo čišćenje se može obaviti na fizički način (pljeskanje, zvona itd.) ili na mentalni način (molitve, meditacije i slično), bilo da radite sami ili da to napravi netko za vas.

Uređenje interijera

Za već postojeće kuće/ stanove feng shui analiza počinje pregledom svih prostorija, vanjskog izgleda kuće/zgrade, pregledom okoliša i određivanjem orijentacije građevine prema stranama svijeta. Analiza obuhvaća određivanje kvalitete energije u kući/ stanu kao i u pojedinim prostorijama te slaganja između kuće/ stana i stanara. Na osnovu toga izrađujem prijedlog uređenja interijera. Također navodim što je sve potrebno za takozvanu godišnju zaštitu stambenog prostora  (astrološki utjecaji se mijenjaju svake godine).

Za moj dolazak u obilazak kuće, potrebno je pripremiti tlocrt kuće, datum završetka gradnje i datume rođenja ukućana. Također je povoljno priložiti i tlocrt građevinske čestice na kojoj je nekretnina. Ukoliko je bilo većih građevinskih zahvata, kao što je dogradnja ili rušenje dijela kuće, promjena krova ili slično, tada je potreban datum završetka tih radova. Sastavni dio analize je astrologija, odnosno, horoskopi ukućana i horoskop stambenog prostora. Ukoliko nemate tlocrt iz dokumentacije kuće/ stana, možete ga nacrtati i sami. Crtež mora biti u umanjenom mjerilu.

Feng shui analiza za već postojeće kuće/ stanove može biti:

  •  okvirna, npr. samo analiziram da li je stan/ kuća povoljna za stanare, npr. ako treba odlučiti o jednom stambenom prostoru ili je potrebno izabrati između više stambenih prostora;
  •  detaljna, pored gore navedenog, s prijedlozima boja, oblika i materijala, načina postavljanja namještaja i opreme i organizacije prostora, uključujući i potrebne intervencije u prostoru prema utjecajima tekuće godine. Ova analiza ima smisla ako ste već izabrali stambeni/ radni prostor za useljenje ili želite preurediti prostor u kojem već stanujete ili radite.

Uređenje eksterijera

Za uređenje eksterijera su potrebni isti podaci o stanarima i kući i postupak je analogan kao za interijer. Svakako je potreban i tlocrt građevinske čestice na kojoj se nalazi kuća. Najbolje će poslužiti izvod iz katastarskog plana za česticu.

Feng shui rješenje za eksterijer također može biti okvirno ili detaljno, zavisno o dogovoru.

Prijedlog rješenja za eksterijer dogovaramo posebno, tj. nije sastavni dio uređenja interijera.

Feng shui za poslovni prostor

Za poslovne prostore postupak je isti kao za stambene.

Dogovor za feng shui analizu vašeg prostora

Potrebno je da se najavite za pregled prostora što prije, s obzirom na vaš plan realizacije uređenja.  Razrada feng shui rješenja zahtjeva određeno vrijeme, a rješenje trebate proučiti. Treba uzeti u obzir da je za nabavku potrebnih materijala i stvari te dogovor s izvođačima radova i izvedbu također potrebno vrijeme. Pravovremena najava naročito je važna ako krećete u kupovinu kuće/ stana, građevinskog zemljišta ili želite preseliti. U tim slučajevima je najčešće potrebno provjeriti više varijanti da bi izabrali najbolju.

Rezultati feng shui analize

Rješenja za stambeni ili poslovni prostor, koja se sastoje od tekstualnog objašnjenja i odgovarajućih slika i crteža, šaljem poštom ili e‐mailom, prema dogovoru.