9 palača i njihovo značenje

Interijer

Uređenje interijera se odvija prema pravilima 9 palača (ili sektora) i 5 elemenata. Svaka palača odgovara jednoj strani svijeta (4 glavne i 4 sporedne plus središte) i ima odlike odgovarajućeg elementa, ali i dodatne odlike koje proizlaze iz I Chinga. Prije primjene specifičnih feng shui savjeta u vezi palača, strana svijeta itd. potrebno je ukloniti višak stvari iz stana i obaviti barem uobičajeno čišćenje. Potrgani i neispravni predmeti i oni koje ne koristimo duže vrijeme su zapravo smetnja i treba ih što prije ukloniti. To vrijedi za sve dijelove stana. U pojedinim prostorijama trebaju biti predmeti i namještaj u skladu sa namjenom prostorije. Nije poželjno da prostor bude pretrpan.

Slijedi primjer jednog od niza mogućih načina uređenja interijera kuće, gdje su glavne prostorije u kući usklađene sa stranama svijeta. Kvadratom u boji, prema sustavu 5 elemenata, označen je pojedini sektor u kući, a na slici desno je odgovarajući sektor u jednoj prostoriji.

Slika s desne strane je primjer studentske radne sobe. Krevet se nalazi u točki moći. Radni stol je tako postavljen da je stolica izmaknuta od direktne linije vrata.

U daljnjem tekstu navodim općenite načine kako se može postići podrška ukućanima kroz uređenje stana, no, svaki stan ima svoje specifičnosti i u svakom stanu stanuju druge osobe, te je nemoguće za sve navesti točna rješenja na jednom mjestu. Interijer svakog stana ili kuće je slučaj za sebe. Pravilo za feng shui početnike je: “Napravi promjenu prema svojim saznanjima i promatraj što se događa!” Od općenitih prijedloga kojima se može pospješiti pojedini aspekt života treba primjeniti samo one koji se uklapaju u naš stambeni prostor. Ukoliko se počnu događati pozitivne promjene, postigli smo cilj. U suprotnom, stanje treba vratiti na staro i potražiti  feng shui savjetnika. Potpuno feng shui rješenje  usklađuje stanare sa stanom.

Sjeverozapad – sektor nadređenih

Ovdje vlada element Metala. Njegove boje su bijela, siva i metalno siva, a oblici okrugli i ovalni. Sjeverozapad treba podržavati oca obitelji ili glavnog hranitelja/hraniteljicu. Osim pripadajućih boja i oblika primjenjenih na namještaj, dekoraciju i predmete koje svakodnevno koristimo (npr. okrugli stol, bijeli zidovi, ovalni okviri za slike i slično) u ovaj prostor možemo postaviti slike ili figure osoba koje za nas predstavljaju pozitivni autoritet (obitelj, posao, umjetnost itd.), uključujući i religijski. Sjeverozapad je prema sustavu 5 elemenata podržan i elementom Zemlje (Vidi odlike Zemlje u opisu 5 elemenata!). Svakako treba izbjeći crvenu boju i drugo što predstavlja element Vatre jer će ona unijeti sukob u vezi s ocem/ autoritetom. Ukoliko je SZ pretrpan, hranitelj obitelji će biti preopterećen.

Sjeverozapad simbolizira oca – glavnog hranitelja u obitelji, zato je tu radna soba za odrasle, mada može biti i spavaća. Uglavnom, to je “ozbiljna” soba. Radni stol je postavljen u točku moći (power point) tj. dijagonalno od vrata. Ako se tu obavlja neki važan posao/ rad, onda je važno da osoba ima pogled na vrata,  što osigurava kontrolu situacije u vezi posla/rada. Osoba sjedi tako da joj se iza leđa nalazi zid, što joj osigurava mir i sigurnost u radu – nitko joj ne prolazi iza leđa.

Sjever – životni put i karijera

Sjeverom vlada element Voda, a sjeverni dio stana predstavlja naš životni put i karijeru. Životni put nam treba biti lak kao što lako teče voda. Zato treba osloboditi put Vodi tj. ukloniti prepreke, naročito velike i kvadratične predmete. U idealnom slučaju ulaz u stan treba biti u sjevernom dijelu kuće. Element vode možemo u stan unijeti postavljanjem fontane, akvarija s ribicama, slika s motivima na temu vode (uključujući ribe, brodove i slično, ali izbjegavati bare, močvare, uzburkano more, oluje i slično), biljaka koje cvatu plavo ili su posađene u plave posude. Boja je tamno plava, a dezen koji odgovara vodi su vijugavi oblici (tepisi, dekoracija itd.)

Kroz glavni ulaz dolazimo u predstoblje koje treba sadržavati samo posudu za kišobrane, vješalicu, ormarić za cipele, možda mali stolić za odlaganje stvari i ništa više. Prostor iza ulaznih vrata treba biti čist i prohodan. Ulaz u kuću je postavljen tako da se izbjegne energetski propuh, što je postignuto ispravnim pozicioniranjem vrata na zidu od dnevnog boravka. Energetski propuh odnosi iz kuće sve dobre prilike koje ulaze kroz ulazna vrata i “radi” čak kad su vrata i prozori zatvoreni. Odgovarajuća prepreka na liniji prozor- vrata uklanja ovaj problem.

Priručni toalet kod ulaza služi da se ruke operu čim se dođe izvana, tj. operemo barem dio nečistoće i nepoželjne energije koju donesemo izvana, s ulice, s posla itd. Drugim riječima, operemo gužvu, promet, jurnjavu, … jer to ne želimo u svome domu. Ovaj toalet je mali zato da se tu ne zadržavamo.

Sjeveroistok – sektor novih znanja i putovanja

Ovdje je sektor elementa Zemlje. Boje tog elementa su žuta i smeđa, oblici su kvadratični te tu mogu biti teški i masivni predmeti. Poželjno je postaviti slike s motivima planine (one pripadaju Zemlji, a u planine su mudraci odlazili na meditacije i razmišljanje). Također možemo ovdje smjestiti literaturu o onome što želimo naučiti ili kamo želimo putovati. Na Dalekom istoku, u ovaj sektor tradicionalno postavljaju tzv. kućni oltar- dakle, za religiozne, možemo staviti slike svetaca i druge relikvije koje želimo imati u kući, u skladu s religijom stanara. Ovdje možemo staviti slike ili figure i drugih zaštitnika. Dječja soba je u ovom sektoru. Krevet je u takozvanooj “točki moći” jer je soba dvonamjenska, za rad i spavanje, pri čemu je spavanje važnije.

Istok – sektor starijih

To je sektor pod vladavinom elementa Drveta. Boje tog elementa su zelena i zeleno plava, a oblici su visoki i izduženi poput stabla. Istoku će odgovarati nešto svijetlije nijanse zelene. Ovdje je sektor “starijih”, što znači: rodoslovno stablo obitelji i/ili nadređeni u poslu. U skladu s tim, ovdje možemo staviti fotografije dragih predaka ili drugih osoba koje štujemo, kako bi im odali počast. Također možemo postaviti svoje trofeje sa natjecanja, diplome i slično. Budući da se radi o sektoru “starijih”, nije dobro da ovdje bude dječja soba jer će djeca biti “nemoguća”. Naravno, i ovdje je Vatra nepoželjna. Kuhinja u ovom sektoru je na savršenom mjestu.

Jugoistok – sektor novca, zdravlja i blagostanja

I ovdje vlada element Drveta. Njegove boje su zelena i plavozelena, u nešto tamnijoj varijanti, a oblici visoki i izduženi, poput stabla. Osim uređenja i dekoracije u skladu s navedenim bojama i oblicima, poželjno je prostor obogatiti biljkama. Sve biljke, kako u ovom sektoru, tako u cijelom stanu, ako ih ima, moraju biti zdrave i lijepe. Sve što se počelo sušiti treba zamijeniti ili barem pod hitno liječiti. Ovo je sektor novca, zdravlja i blagoslova. Treba paziti da ovdje ne držimo noževe niti druge sabljaste oblike ili drugo što pripada elementu Metala, a isto tako ukloniti sve što predstavlja element Vatre. Također, treba paziti da ovdje ne držimo neplaćene račune. Blagovaona je ovdje na savršenom mjestu.

Jug – sektor uspjeha

Ovo je sektor Vatre. Njeni oblici su šiljasti i usmjereni prema gore, a boje su crvena i narančasta. Vatra je snažan element i treba je koristit pažljivo- dakle, u malim količinama. Jug je sektor uspjeha. Možemo ga pospješiti postavljanjem male crvene piramide ili figure ptice Feniks. Također je povoljno postaviti predmete ili slike s motivima koji za nas predstavljaju uspjeh (npr. za krojačicu – male zlatne ili pozlaćene škare, za pisca- mala zlatna knjiga itd.). Previše teških i glomaznih komada namještaja, pogotovo tamno obojenog, ovdje će otežati uspjeh.

Jugozapad – sektor odnosa

Ovdje vlada element Zemlje, čije su boje žuta i smeđa a oblici kvadratični. Ukrasi i prikladni predmeti koje svakodnevno koristimo mogu biti od keramike, kamena, porculana i sličnih materijala. Jugozapad je sektor odnosa (bračni, poslovni, obiteljski, društveni itd.), a simbol dobrih odnosa je par. To može biti dvije svijeće, dvije slike sličnih motiva, jedna slika koja predstavlja par (ljudi ili životinje te simboli koji za nas predstavljaju slogu), dvije posude s cvijećem koje cvate žuto ili je u žutim/smeđim posudama itd. Ovdje se također mogu postaviti slike koje predstavljaju ugodna i sretna društvena ili obiteljska okupljanja (proslave, rođendani itd.). Treba paziti na motive slika i drugih umjetničkih predmeta: ovdje ne spadaju motivi oružja, ratova, borbe i slično, jer će to privući sukobe u život ukućana (ovi motivi su općenito nepoželjni).

Zapad – sektor kreativnosti

Ovdje vlada element Metala. Njegove boje su bijela, siva i metalno siva, a oblici okrugli i ovalni, ali u ovom sektoru ovdje je dozvoljena blaga doza vatre, npr. postavimo predmet od bakra. Na zapadu se nalazi sektor kreativnosti i ovdje možemo postaviti slike ili predmete onoga što za nas predstavlja kreativnost i onoga što želimo imati ili postići. To može biti također i rezano cvijeće ili slike rezanog cvijeća jer ono pospješuje kreativnost. Kao što vrijedi i za  sjeverozapad, i zapad će biti podržan  i dekoracijom u stilu elementa Zemlje.

Središte stana/ kuće/sobe

Središte se može smatrati srcem kuće. Treba ga održavati mirnim i čistim, ako je moguće bez namještaja ili drugih predmeta, a ako to nije moguće zbog malog raspoloživog prostora, onda sa što manje predmeta. Središte možemo označiti i malim stolićem sa biljkom ili malim kamenim vrtom ili nekom figurom koja za nas predstavlja mir i ravnotežu. Središtem vlada element Zemlja.

Zanima Vas više? Pošaljite upit.