Pet elemenata u feng shuiju

Ponešto o pet elemenata u feng shuiju

Pet elemenata čine sustav koji je jedan od glavnih koncepata feng shuija.
Tih pet elemenata su: Vatra, Zemlja, Metal, Voda i Drvo.
Oni čine ciklus u kojem navedenim redom (i dalje u krug) elementi podržavaju jedan drugoga. U suprotnom smjeru elementi jedan drugoga iscprljuju. Tako na primjer, Zemlja podržava Metal, Vatra podržava Zemlju, ali Zemlja iscrpljuje Vatru. Elementi koji su jedan do drugoga su u principu skladni. Na slikovnom prikazu pet elemenata, ispod ovog teksta, možete vidjeti sva međudjelovanja.

U feng shuiju primjenjujemo elemente u tumačenju astroloških znakova za osobe, ali i energetskih odlika stambenih i poslovnih prostora kao i njihove okoline. Promatramo koji su elementi zastupljeni, kakav je njihov odnos, da li vlada sklad i kako popraviti situaciju kada je neskladna. Za popravak situacije koristimo elemente tako da u prostor unesemo one koji nedostaju ili one koji će uravnotežiti situaciju. Nekada je potrebno uravnotežiti samo stambeni ili poslovni prostor. Nakon primjene astrologije 9 ki nekada je potregno uravnotežiti samo osobe. Često je potrebno uravnotežiti i jedno i drugo.

Ravnotežu u stambeni i poslovni prostor možemo unijeti koristeći posebne predmete za uravnoteženje, ali i predmete svakodnevne uporabe i drugo što nas svakodnevno okružuje. U daljenjem tekstu su navedeni primjeri koji su tipični, ali važni za razumijevanje suštine elemenata u svakodnevoj uporabi.
Svaki element možemo unijeti u prostor kroz boje i dezene, oblike (plošne i prostorne) i materijale. Tipićni geometrijski oblici pojedinih elemenata, primjenjeni kao dezen na tkaninama i prostirkama, također predstavljaju element.

Element Vatra
Boja: crvena i narančasta.
Oblici: trokutasti, zvjezdasti i rasperjani.
Materijali: prirodna i umjetna koža, vuna, plastične mase, vosak, parafin i slično.

Element Zemlja
Boja: žuta i smeđa, boje zemlje/ tla.
Oblici: kvadratični, široki, niski.
Materijali: zemlja, glina, porculan, keramika, kamen, beton, cigla, gips i slično.

Element Metal
Boja: bijela, siva i boje sivog metala.
Oblici: okrugli i ovalni.
Materijali: metali.

Element Voda
Boja: plava.
Oblici: valoviti i nepravilni. Dezeni sa valovima, brodovima, ribama također pripadaju Vodi.
Materijali: voda kao tvar i staklo.

Element Drvo
Boja: zelena.
Oblici: visoki i izduženi, uspravni.
Materijali: drvo, slama, trska, tkanine od biljnih materijala, papir i slično.

Neke predmete iz naše okoline ćemo lako svrstati u odgovarajući element. No, veći broj predmeta oko nas je zapravo kombinacija elemenata. Na primjer, svijeća: razmotrimo običnu bijelu svijeću koja gori. Materijal je parafin koji pripada Vatri. Plamen je Vatra. No, klasična svijeća je visoka i uska i stoji uspravno, kada je koristima- to je Drvo. Ima još! Klasična svijeća je okruglog presjeka, a okrugli oblici pripadaju Metalu. Bijela boja takokđer pripada Metalu. Na kraju, svijeća, koju bismo na prvi pogled svrstali pod Vatru, zapravo, baš i nije čista Vatra.

Na ovaj način možemo analizirati predmet za predmetom.
Kada prepoznamo koji elementi su zastupljeni u našem stambenom prostoru, tada možemo saznati da li postoji ravnoteža. U slučaju da je ravnoteža narušena, nekad je potrebno nešto izbaciti, a nekad je potrebno dodati pravi element. Pri tome je najbolje kada možemo koristiti prirodne materijale.
I, ne zaboravimo. Kako svaki astrološki znak ima odlike nekog elementa, i mi smo jedan od pet elemenata.

Još o elementima i drugim feng shui konceptima možeti pročitati na:
https://fengshuisretnakucha.com/sretna-kuca/feng-shui/

 

Zanima Vas više? Pošaljite upit.