Feng shui, Wagakki Band i namještanje kreveta

Prvi dio
Tražeći meditatvnu glazbu na You tube-u, zašla sam u kinesku i japansku. Kad tamo, s desne strane, među ostalom naredanom meditativnom glazbom, stoji video pod nazivom tradicionalna japanska glazba, a slika spada u moderni rokerski scenario. I kliknem, baš da vidim. Prvo mi je bilo simpatično što je ponašanje glazbenika prilično spontano i odmah se vidi da uživaju u tome što rade. Drugo, odjeća sadržava mnošvo elemenata njihove tradicionalne nošnje. Dalje: Pjesma- rokerska. Ali, insturmeti tradicionalni i moderni; način pjevanja “običan” ali s elementima klasičnoj japanskog izražaja ženskog pjevanja. Treće, posebno mi je zanimljiv bio dio gdje pjevačica izgovara tekst vrlo brzo. Pomislila sam da se radi o nekoj šaljivoj pjesmi ili pjesmi- rugalici i tu mi je postalo simpatično, bez obzira što je na japanskom (od kojeg znam samo prvih pet brojeva i nekoliko riječi, kao što su npr. sajonara, samuraj, šuriken, tatami i, naravno, ki). Nakon više slušanja, svidjelo mi se što je zgodno složeno moderno i tradicionalno. I, onda, kako želim znati što to ona pjeva, kad su mi već melodija i aranžman tako “ljepljivi”, potražim prijevod. Radi se o jednoj japanskoj legendi (na kraju nije baš happy end, ali poanta priče je da svatko, kakav god da je, može naići na osobu koja mu može pomoći, a to je već inspirativno). Nakon toga je sve bilo na svom mjestu. Od mladih dana sam slušala svakakve vrste glazbe, no, s vremenom, sve više volim tišinu. Kada želim glazbu, biram ono što me u tom trenutku inspirira i podržava. Ovu pjesmu nekad slušam kada mi je potrebno razbuđivanje. Wagakki Band me ovom pjesmom osvježio. Ali i potaknuo na razmišljanje o našoj narodnoj tradiciji (Vidi drugi dio!).

Evo linkova za one koji žele poslušati Wagakki Band (naslov pjesme iz gornje priče bi se mogao prevesti kao “Six Trillion Years & Overnight Story”, Google translate; naravno, prijevod na hrvatski je očajan):

link, studijska:
https://www.youtube.com/watch…

link, uživo:
https://www.youtube.com/watch…

Drugi dio
Kakve to veze ima s feng shuijem?
Ima kao inspiracija. Posebno onaj aspekt predanosti po kojoj su Japanci poznati. Pjesma je spoj tradicionalnog i modernog.
Feng shui je staro znanje, ali se primjenjuje sada. Danas feng shui savjetnici spajaju staro znanje i moderan život, po cijelom svijetu. Lokalne tradicije su svuda različite, a moderne su gotovo svuda iste. Potrebno je spojiti nešto staro i dobro i pomoću toga iscjeliti nešto što ne valja danas. I to tako da to dobro izgleda i da to prihvatimo kao normalno. I mora biti lijepo i funkcionalno. I mora se uklopiti u naš svakodnevni živod i donijeti nam radost i zadovoljstvo. Nije baš “piece of cake”, kako bi rekli Ameri.
Feng shui je nastao u staroj Kini, ali je i stari Japan dao svoj značajni doprinos. Kina i Japan su u svojoj staroj povijesti dosta “posuđivali” jedni od drugih. Meni je iz nekog još nedokučenog razloga blizak taj Daleki Istok. To je vjerojatno jedan od razloga zbog kojeg se uopće bavim feng shuijem.
Pohvalno je za Kinu i Japan što drže do svoje tradicije i povijesti. Čini mi se da u našim krajevima to ide nekako prisilno i kao da tradicija izumire, iako imamo razna društva koja njeguju stare običaje i glazbu. No, budimo iskreni: ako je na raspolaganju neki dobar (ili dobro razvikan) moderni film sa puno specijalnih efekata ili nastup popularnog i dobro reklamiranog benda i nastup kulturno-umjetničkog društva, kolika je vjerojatnost da ovi zadnji pobijede? …
OK, imamo i mi bendove koje uspješno spajaju modernu i tradicionalnu glazbu, ali da li oni pune stadione? (Iako dobro sviraju, a zašto ne pune stadione, to je sasvim druga tema.)

I u našem narodu i u okolini ima tradicija koje se prenose samo usmeno. Moglo bi se reći da su to ostaci našeg, domećeg feng shuija t.j. starih mudrosti. Tu su, među ostalima, i neki savjeti koje sam čula kao djevojčica. Na primjer, da krevet treba namjestiti i obavezno pokriti svako jutro zato da ne dođe bolest. Drugi primjer je da se noževi na peru u vrućoj vodi.

Evo i objašnjenja:

Namještanje i pokrivanje kreveta:

Mnogi stanovi, ako su dovoljno veliki, imaju spavaću sobu. Mnogi ljudi misle da, ako imaju spavaću sobu, krevete ne moraju namještati, jer – zatvorimo vrata i gotovo. Gledajući očima feng shuija, svaki nered među stvarima donosi nered u naš život. Tako smo nepospremljenim krevetom otvorili vrata neredu u svojem životu, pogotovo ako je tako svaki dan.
Još je nešto zanimljivo: Povremeno, kada sanjam upečatljiv san, pogledam u sanjaricu; i tamo kaže da nepospremljen krevet znači bolest. Hm, odakle to? Dakle, krevet treba složiti i pokriti. Ne mora to biti po vojničkom sistemu, “na crtu”, ali svakako je urednije kad malo poravnamo i pokrijemo. Zašto pokrivanje? Nije stvar u pokrivaču. Stvar je u postupku i namjeri pokrivanja, čak i ako nismo svjesni što radimo. A kada vidimo svoj uredan krevet, stavili smo točku na spavanje, naša je podsvjest mirnija i mirnije možemo u daljnje aktivnosti dana.

Pranje noževa:

Ovdje se približavamo suštini feng shuija, a to su takozvani elementi (Zemlja, Vatra, Voda, Metal i Drvo). Nož pripada elementu Metala. Prema odnosima elemenata, Metal podržava Vodu, ali voda isrpljuje Metal. Osim toga, Vatra (vruća voda) stoji u napetom odnosu s Metalom. Tako je naš nož napadnut s dvije strane. Glavna odlika noža je oštrina, a to je ugroženo Vodom i Vatrom (iz iskustva znamo da od vode metal zahrđa, a na visokoj temperaturi se tali; adio /kako kažu Dalmatinci/ oštrina). Dakle, noževe, koji su vam u kuhinji bitni u pripremi hrane (guljenje, sjeckanje, fino rezanje…) perite u hladnoj ili mlakoj vodi. Noževe iz “bešteka” ili “escajga” možete slobodno prati u perilici jer oni su ionako, po defaultu, tupi.

Naravno, ima još puno takvih primjera koje ste možda i vi čuli od svojih baka i djedova, ali niste obraćali pažnju, po sistemu- “ma, oni su staromodni, to nema veze sa mnom”. Da li je tako?

Zanima Vas više? Pošaljite upit.